flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАРТО УВАГИ!!!

21 березня 2024, 15:21

21 березня  2024 року                                                                                                                                           вих. № 7/23/2024

О Г О Л О Ш Е Н Н Я

 

З 07 серпня 2023 року відповідно до Рішення Вищої ради правосуддя №747/0/15-23 від 25 липня 2023 року, змінено територіальну підсудність судових справ Краматорського міського суду Донецької області шляхом її передачі до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області.

У в’язку з визначеною підсудністю справ Краматорського міського суду Донецької області навантаження на працівників апарату суду, в тому числі і на канцелярію суду значно виросло. 

Кожного дня до канцелярії Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області надходить в середньому 70-80 клопотань органів досудового розслідування про обрання запобіжних заходів, тимчасовий доступ до речей та документів, арешт майна, проведення обшуку, які відповідно до вимог діючого КПК України підлягають негайному розгляду. Додатково, щоденно до суду надходить в середньому 10-12 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях та близько 20 скарг на дії та бездіяльність слідчого.

Крім того, щоденно надходять позовні заяви, заяви, заяви про видачу судових наказів, адміністративні позови, протоколи про притягнення осіб до адміністративної відповідальності.

Додатково, щоденно з відділення «УКРПОШТА» надходить приблизно 100 документів по справам різних категорій, які також потрібно обробити, зареєструвати та у разі необхідності завести ОСК. 

Фактично, навантаження на Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області виросло майже в десять раз, а працівників апарату суду що здійснюють реєстрацію вхідної кореспонденції та заведення ОСК у справах не збільшилося.

Через брак часу на скачування, відкриття та друк документів, які надійшли через підсистему «Електронний суд» КП «Діловодство 3», значна частина вхідних документів залишається не зареєстрованими. Всі ці документи це - позовні заяви та заяви про видачу судових наказів про стягнення боргів за комунальні послуги, що відноситься до юрисдикції розгляду Краматорського міського суду Донецької області.

Так, в одному вхідному документі, який надійшов через підсистему «Електронний суд» КП «Діловодство 3» в середньому більше 30 додатків, а в одному додатку від 1 до 200 сторінок. Для скачування, відкриття та друку документів, які надійшли через підсистему «Електронний суд» КП «Діловодство 3» витрачається більше пів години часу працівника суду який реєструє документ та ставить вхідний номер.  Ще приблизно 20 хвилин часу витрачається на заведення ОСК у справі та розподіл її на головуючого суддю.

Працівник апарату Дніпропетровського районного суду за день встигає зареєструвати в середньому 200 -300 вхідних документів, які надійшли до суду через електронну пошту, через підсистему «Електронний суд» КП «Діловодство 3»  та в паперовому вигляді взагалі, у зв’язку з чим, значна кількість  документів, що надійшли через підсистему «Електронний суд» КП «Діловодство 3» наразі залишаються  не зареєстрованими.

Враховуючи викладене вище, з метою прискорення реєстрації поданих до суду документів, наразі рекомендуємо громадянам здавати такі документи особисто або надсилати їх за допомогою поштових засобів «УКРПОШТА» чи «НОВА ПОШТА», оскільки, як зазначалось вище, працівники канцелярії, через надмірну завантаженість та брак робочого часу, не завжди мають можливість вчасно друкувати подані через підсистему «Електронний суд»  документи.